Contact opnemen?

Wij staan maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur voor je klaar!

Vul onderstaand formulier in of stuur een email naar info@rokkinit.nl

 


Bedrijfsgegevens
Rokkinit –  Langebreek 52 – 1121 KV Landsmeer (dit is geen bezoekadres)- info@rokkinit.nl – Kvk: 68235267 – btw: NL001980756B26 –  Iban: NL86 INGB 0007 6532 27

 

 

Vanaf €75 (excl. btw) gratis verzending
Veilig betalen met iDeal, creditcard of factuur
Binnen 3 werkdagen in huis
Binnen 14 dagen: niet goed, geld terug

Wat is afrok of scheurdoek?

Wat is afrok of scheurdoek?
27 oktober 2016 admin
wat is afrok scheurdoek

Wat is afrok?

Afrok, ook wel podiumrok of scheurdoek genoemd is stof van katoen, dubbelzijdig opgeruwd; dus beide zijde van het hele doek zijn ‘aaibaar’ en niet glanzend glad.

Het effect van het ruwen is dat het doek licht absorbeert en niet reflecteert waardoor het ‘wegvalt’ en dus niet opvalt. Het maskeert, en dat is het doel van dit (meestal zwarte) doek. Afrok wordt ook wel scheurdoek genoemd omdat het eenvoudig zowel in de lengte als breedte scheurbaar is.

afgerokt-podium

AIR Amsterdam

Hoe en waar wordt afrok gebruikt?

afrok scheurdeok wit om podium bruiloft

Bruiloft styling by nour-design

In de evenementenbranche dient het gebruik van zwarte afrok voornamelijk om onderkanten van podia te maskeren en te bekleden. Immers, onder podia liggen snoeren en andere technische productiematerialen die niet zichtbaar mogen zijn. Zwarte afrok of zwart flanel is ook een veelgebruikt materiaal in een film-of tv studio.

Witte afrok is ideaal voor een bruiloft of zakelijk evenement. Gekleurde afrok wordt vaak gebruikt bij thematische feesten. Denk aan oranje scheurdoek voor Koningsdag.

Het gebruiken van afrok om een podium te bekleden wordt ‘afrokken’ genoemd.

Hoe bevestig je afrok?
Bij de grote producties, waar meters gemaakt moeten worden, wordt afrok vaak bevestigd met zwart of wit Gaffer tape. Zwart tape valt weg en is dus minder zichtbaar en wit tape markeert de rand van het podium.

Het is ook mogelijk om afrok met klittenband tape te bevestigen, of met een hand tacker en nietjes. De snelste manier van bevestigen is toch gaffer tape. Ook het afbouwen van een podium gaat snel als afrok met gaffer bevestigd is. Dit tape laat geen lijmresten achter en kan snel van het podium ‘afgetrokken’ worden.

Je ziet dat de grote evenementen en festivals dan ook vaak kiezen voor Nichiban gaffer tape als bevestigingsmateriaal voor het podiumdoek.

nichiban-gaffer-tape-zwart-25m-x-50mm-uitgepakt  nichiban-gaffer-tape-wit-25m-x-50mm-uitgepakt

Waarom rok je een podium af?

Door een podium af te rokken, verberg je wat je niet wilt dat de bezoekers van het evenement zien. Het resultaat is een mooi, strak en verzorgd podium. Afrok wordt ook wel gebruikt om wanden te bekleden of om een dj booth, of een standaard waarop technische gear geplaatst wordt, te bekleden.

Welke kleur scheurdoek kies je?

Zwarte afrok is het meest gangbaar in de evenementen branche en tv- en filmwereld. Er zijn meer kleuren afrok te koop zoals wit, blauw, oranje, roze en grijs. Deze kleuren worden vaak gebruikt voor themafeesten.

afrok-zwart-scheurdoek  deko-molton-wit-afrok-scheurdoek-detail  deko-molton-afrok-scheurdoek-fuchsia-roze  deko-molton-afrok-scheurdoek-oranje

De eigenschappen van afrok of podiumrok

Materiaal

Afrok is gemaakt van 100% brandvertragend, geïmpregneerd en geruwd katoen en is in verschillende gewichten per m2 te koop. Meest gangbaar is 150gr m2. Het doek doet denken aan flanel of molton.

Afmeting van afrok of scheurdoek

Omdat er bij evenementen meestal grote podia moeten worden afgerokt, wordt afrok vaak op rol verkocht. Dit zijn over het algemeen rollen doek van 50 meter of 60 meter. En hebben een breedte van 130 centimeter. De rollen stof van 3 meter breed of meer zijn vaker te vinden in fotostudio’s omdat daar een breed te fotograferen oppervlak nodig is.

Brandvertragend gecertificeerd doek

Een belangrijke eigenschap van afrok is de vlamvertragende of brandvertragende werking. Deze veiligheidseis is volgens richtlijnen vastgesteld bij het gebruik van afrok, en andere materialen, voor evenementen die binnen plaatsvinden. Je bent verantwoordelijk aan deze eis te voldoen en de brandweer controleert geregeld op het naleven hiervan.

“Zorg ervoor dat je volgens de regels te werk gaat… anders heb je een probleem bij calamiteiten”

Brandvertragend doek vat geen vlam waardoor bij calamiteiten de kans op verspreiden van vuur door podiumrok, nihil is. Je kunt je voorstellen dat als podiumdoek kan branden, de situatie ernstig uit de hand loopt. Koop je afrok? Vraag dan altijd om een certificaat. Zo ben je verzekerd van materiaal dat aan de eisen voldoet.

brandproef-afrok

Onze afrok voldoet aan DIN4102B1 certificering. De strengste brandveiligheidsklasse in Europa. Al onze kleuren afrok hebben de brandproef- en de brandschachttest doorstaan.

“Hoe werkt deze proef?” 

De stof wordt blootgesteld aan 960 graden celsius, gedurende 10 minuten. Onderaf wordt een constante luchtstroom nagebootst; een ideale situatie voor het aanwakkeren van vuur door de zuurstof in de luchtstroom. Doorstaat het doek deze testen, waarbij naderhand de restlengte van de afrok en tijdens de testen de temperatuur van de rook wordt gemeten, dan mag het doek B1 gecertificeerd zijn.

Het certificaat DIN4102B1 van onze brandvertragende afrok is op aanvraag beschikbaar. Stuur ons een mail als je vragen hebt of het certificaat wilt ontvangen.

Prijs van afrok

Er zijn grote verschillen in prijs in afrok te zien. Het loont daarom zeker de moeite om je te oriënteren en prijzen te vergelijken. Koop je een rol van 50 of 60 meter, dan betaal je minder per m2 dan als je een aantal losse meters aanschaft. Onze prijzen zijn zeer concurrerend: €220 voor een rol van 60m x 130cm, zwart of wit. De gekleurde rollen zijn €295 per stuk. Wij rekenen geen verzendkosten.

wat is afrok

Zwart afrok of scheurdoek huren of kopen?

Of je afrok beter kunt huren of kopen hangt af van waar je het doek voor gebruikt en hoe intensief. Bij grotere evenementen worden rollen afrok gekocht en door de productiecrew op maat gescheurd nadat het podium is opgebouwd. Je kunt je voorstellen dat na zo’n grootschalige productie het scheurdoek niet meer bruikbaar is door het maatwerk en de vervuiling.

Nog meer redenen waarom grote producties afrok niet hergebruiken…

Het is best een werkje om het doek netjes op te rollen voor eventueel hergebruik (rol je het niet nauwkeurig op, dan heb zie je storende vouwen als je het opnieuw gebruikt). Het keurig oprollen kost uiteindelijk meer tijd en energie dan een volgende productie nieuwe afrok aanschaffen.

Het productiebudget is daar uiteraard forser dan bij kleinere evenementen of bij zzp’ers in deze branche. Kleine zelfstandigen zoals een lichttechnicus of een DJ-road show hebben minder doek nodig, en gebruiken het vaak op dezelfde manier, op dezelfde lengte. Daarom is het voor hen vaak meer rendabel het doek vaker te gebruiken.

Bekijk hier ons voordelige assortiment afrok op rol. 

Comments (0)

Laat een reactie achter

De waardering van www.rokkinit.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 9 reviews.