Contact opnemen?

Wij staan maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur voor je klaar!

Vul onderstaand formulier in of stuur een email naar info@rokkinit.nl

 


Bedrijfsgegevens
Rokkinit –  Langebreek 52 – 1121 KV Landsmeer (dit is geen bezoekadres)- info@rokkinit.nl – Kvk: 68235267 – btw: NL001980756B26 –  Iban: NL86 INGB 0007 6532 27

 

 

Vanaf €75 (excl. btw) gratis verzending
Veilig betalen met iDeal, creditcard of factuur
Binnen 3 werkdagen in huis
Binnen 14 dagen: niet goed, geld terug

Gaffer tape vs Duct tape

Gaffer tape vs Duct tape
21 september 2016 admin
In blog

Gaffer tape vs Duct tape

Altijd al willen weten wat het verschil is tussen Gaffer tape en Duct tape? Je bent niet de enige.

“Hieronder vertellen wij jou wat de verschillen zijn tussen Gaffer tape en Duct tape.”

De naam Gaffa tape (ook wel Gaffer tape) en Duct tape (ook wel Duck Tape) worden vaak door elkaar gebruikt. Wat is het verschil in gebruik en wat zijn de verschillende eigenschappen? Daarnaast worden de namen Gaffer en Gaffer tape én Duct en Duck tape gebruikt. Hoe zit het eigenlijk met deze namen; wat is de juiste benaming?

Duck tape of Duckt tape?

In de war welke benaming de juiste is? Duck tape of Duckt tape? Je bent niet de enige. Laten we beginnen met een stukje geschiedenis.

Een stukje geschiedenis… 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Amerikaanse soldaten waterproof materiaal nodig om te voorkomen dat hun munitie vochtig zou worden. De fabrikant Johnson & Johnson fabriceerde in 1942 voor het leger en de soldaten waterdichte en met de hand scheurbare tape.

Omdat het water van de tape afgleed, zoals water van de rug van een eend, werd de tape al snel Duck tape gedoopt. Het gebruik van de tape bleek eindeloos en niet alleen geschikt om munitie droog te houden. Munitiekisten werden afgeplakt met de Duck tape. Er werden spoedreparaties aan geweren mee gedaan, materiaal werd vast getapet aan kleding en zelf kleine reparaties aan de Jeeps bleken mogelijk. De kleur van de tape was legergroen.

gebruik-van-duck-tape-in-het-leger

Na de Tweede Wereldoorlog werden er volop huizen gebouwd en ontdekte men dan deze tape ook erg geschikt is om de metalen airconditioning- en verwarmingskanalen te verbinden. De tape door de gebruikers werd Duct tape (duct is vertaald ‘kanaal’). Kanalenplakband dus eigenlijk. Dit was ook het moment dat de kleur van de tape van legergroen veranderde in zilverkleurig.

duck-tape-logoEr zijn tegenwoordig meerdere merken Duct tape op de markt, waaronder met de merknaam Duck©Tape. Je kunt dus beide namen gebruiken; geen van beiden is ‘fout’ als is Duct tape meer ingeburgerd en vaker gebruikt.

Duct tape fan? Deze website is een tribute to Duct tape.

Je kunt veel doen met Duct tape…

duct tape afgeplakte mond    duct tape vastgeplakte vrouw    duct tape autoband reparatie    duct-tape-pruik

Gaffer tape of Gaffa tape?

De term Gaffer verwijst naar de ‘gaffer’. Dit is een een persoon die verantwoordelijk is voor licht en elekrticiteit op een filmset of op een podium; het hoofd belichting dus. We weten het niet helemaal zeker, maar zeer waarschijnlijk komt daar de naam Gaffer vandaan. Gaffa is een verbastering van Gaffer, maar wordt ook regelmatig gebruikt in plaats van Gaffer. Je kunt de namen Gaffer tape en Gaffa tape beiden gebruiken.

Wat is het verschil tussen Gaffer tape en Duct tape?

Met Duct tape creëer je een blijvende verbinding

Ook al worden de namen van deze twee tape soorten regelmatig door elkaar gehaald, er is wel degelijk een belangrijk verschil te noemen. Duct tape is olie- en waterbestendig. Met Duct kun je buizen blijvend verbinden. Duct tape is moeilijk te verwijderen en laat lijmresten achter als je het verwijdert.

Gaffer tape (Nichiban tape) is eenvoudig te verwijderen

Gaffer tape laat geen lijmrijsten achter, mits de tape binnen één tot twee dagen na gebruik wordt verwijderd. Dit verschil is logisch als we kijken naar de gebruikersdoeleinden; met Duct creëer je blijvende verbindingen (buizen verbinden) en Gaffer wordt gebruikt op sets en podia.

nichiban-gaffer-tape-wit-25m-x-50mm-uitgepakt   nichiban-gaffer-tape-zwart-25m-x-50mm-uitgepakt

Hier wil je dus juist dat het tape na een filmopname of evenement snel en makkelijk te verwijderen is en geen lijmresten achterlaat. Gaffer tape is in meer kleuren te verkrijgen. Handig om zichtbaar (en dus veilig) podiumranden te markeren zodat men niet struikelt, of aan te geven waar kabels op de vloer geplakt zijn.

Nichiban
Het meest bekende en gebruikte gaffer is wel de gaffer tape van het merk Nichiban. Hoe herkent u echte Nichiban-tape? Het is heel gemakkelijk om te herkennen. Nichiban-tape heeft altijd een bedrukte koker met de tekst Nichiban. Is de kern niet bedrukt? Dan is het géén Nichiban-tape en heeft het ook niet de kenmerkende eigenschappen van deze kwaliteitstape.

Bekijk hier ons voordelige assortiment origineel Nichiban Gaffer tape en Duct tape.

afplakken-kabels-met-tape     gaffer-tape-kabels-afplakken    afgerokt-podium-gaffer tape

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

De waardering van www.rokkinit.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 9 reviews.